Anodiseerprocessen

Anodiseerprocessen

Elektrolytische oxidatie, beter bekend als anodiseren, is een elektrochemisch proces waarbij het oppervlak van aluminium wordt omgezet in aluminium oxide. De laag is relatief hard, inert, elektrisch isolerend en kan stoffen absorberen. Een anodiseerlaag heeft een uitstekende hechting omdat hij integraal onderdeel uitmaakt van het aluminium, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld gegalvaniseerde producten. De voordelen van anodiseren zijn divers.

 

Niet alleen zijn de behandelde oppervlakken beschermd tegen chemische en mechanische invloeden, de verkregen structuur kan ook gebruikt worden voor verschillende nabehandelingen. Bijna alle aluminium legeringen kunnen worden geanodiseerd. De uiteindelijke kleur, glans en kenmerken van de geoxideerde laag (hardheid, slijtvastheid, enz.) zijn afhankelijk van het basismateriaal, de voorbehandeling, de anodiseerparameters en de dikte van de laag.

 

Door te kiezen voor verschillende soorten elektrolyten, en parameters kunnen we voldoen aan verschillende behoeften. Zo heeft Surface Treatment een speciaal elektrolyt voor gietlegeringen. Eventuele gebreken in het basismateriaal van gietstukken zullen na het anodiseren worden onderdrukt in plaats van geaccentueerd. Alle anodiseerprocessen worden geseald, tenzij erna een nabehandeling plaatsvindt zoals lakken of verlijmen. Om de optimale hardheid en slijtagebestendigheid te behouden, is het sealen van een hard-anodiseerlaag niet gebruikelijk. Hard-anodiseren zorgt tevens voor een ruwheidtoename van het oppervlak. De mate van verruwing is sterk afhankelijk van de toegepaste aluminiumlegering.

surface treatment - Ton Wolters
Ton Wolters Medewerker Semi-technisch lab

"Wat mij drijft? Diversiteit van legeringen, zoeken naar nieuwe mogelijkheden om onmogelijke vragen te beantwoorden en passie voor het vak."